středa 9. října 2013

Kdo má slovo

Ve čtvrtek 3.10. odvysílala Česká televize díl pořadu Máte slovo o domácích porodech, který byl veden naprosto neprofesionálně, až by se chtělo věřit, že se záměrnou snahou zdiskreditovat zastánce domácích porodů, kteří se ve vyostřené debatě netěší velké podpoře veřejnosti. Domnívám se, že netečnost je nejlepším způsobem, jak z perverze učinit normu, proto se připojuji k dalším nesouhlasným hlasům a posílám stížnost Radě ČT:
 
Rada České televize
Kavčí hory
140 70, Praha 4
radact@ceskatelevize.cz

Vážená rado České televize,

Obracím se na vás ohledně pořadu Máte slovo ze 3.10. věnovanému domácím porodům. Domnívám se, že způsob, jakým k této problematice tvůrci programu a moderátorka přistupují, je naprosto nevhodný, neprofesionální a zaujatý.

Domácí porody jsou legální, doprovázené porodní asistentkou a hrazené pojišťovnou ve většině vyspělých zemích. Přesto jsou v českých debatách na toto téma neustále stavěni lékaři - zkušení odborníci proti rodičům - laikům. Nerozumím tomu, proč jako odborníky na dané téma zvete výhradně muže a skalní odpůrce domácích porodů, kteří opakovaně a dlouhodobě ignorují nebo překrucují současný výzkum, doporučení WHO a požadavky rodiček. Debata se tak od povrchních a neprůkazných argumentů o bezpečí novorozence a nezodpovědnosti matek nikdy nedostane k reálným údajům o bezpečnosti domácího porodu, příčině rozhodnutí rodit doma, potažmo podmínkám a přístupu v porodnicích.

Považuji také za naprosto nemístné, aby moderátorka byla hrubá na účinkující a hosty nebo tolerovala podobné chování dalších pozvaných, a to navíc velmi zaujatým způsobem pouze vůči zastáncům domácích porodů. Utnout reakci z publika slovy "vy už mluvit nebudete" vyznívá v pořadu s názvem "Máte slovo" opravdu tragikomicky.
Mimo to nesouhlas se záměnou pozvaných na poslední chvíli, který vyústil v odmítnutí pana Hořejšího a Rumleny účastnit se pořadu, moderátorka překroutila a využila k dalšímu zesměšnění zastánců domácího porodu. Sama záměna hostů vyznívá jako snaha živit představu, že zastánci domácích porodů je převážně okrajová skupina lidí žijících alternativním způsobem života, což je také zkreslující.

Chápu, že strategií programu je vyvolávat skandály a vyhrocené názorové střety. Přesto se domnívám, že schopný moderátor se umí obejít bez laciného a povrchního znevažování názorové menšiny a použije k získání sledovanosti vytříbenější prostředky. Sama pořad nesleduji, ale časté reakce v duchu "to se přece od pořadu podobné úrovně dalo čekat" ukazují, že zaujatost, povrchnost a snaha o konflikt za každou cenu u něj hodně lidí vnímá jako charateristické. Domnívám se, že pořad porušuje etický kodex ČT, a proto by měla Rada ČT posoudit způsob jeho vedení, a to zejména urážlivé a překroucené výroky na adresu přítomných i nepřítomných zastánců domácích porodů ze strany paní Jílkové a pana Doležala.

Věřím, že Česká televize jako veřejnoprávní médium bude schopna splnit svůj závazek vůči občanům České republiky a bude konstruktivně přispívat k diskuzím na citlivá témata maximální profesionalitou a nezaujatostí svých pořadů.

S úctou

Mgr. Marie Fareh

1 komentář:

  1. dobře jsi to napsala, Maruško. děkuji i za sebe. i když jsem pořad neviděla, uvědomuji si, po svých porodech v porodnici o to více, jak strašně je důležité, jak lidé vstupují na svět a to, co nabízí náš systém potřebuje hodně, hodně vylepšit. je škoda, že ještě hází klacky pod nohy lidem, kteří si to chtějí udělat lepší po svém. ponižováním, zesměšňováním, marginalizací lidských potřeb se to opravdu nevyřeší.

    OdpovědětVymazat