čtvrtek 28. února 2013

Chytněme se za NOS

Přicházelo to pomalu a nenápadně, vlastně kolem toho všeho kroužím odmalička. Za nynější tempo budiž chvála mateřské dovolené, člověk sice nemůže urvat víc než deset minut v kuse, ale mozek má opravdu dovolenou a dovoleno pracovat na plné obrátky a utřiďovat rozlétané myšlenky. Navíc je rázem o konkrétní důvod na víc se zajímat, do jakého světa bude vyrůstat moje mláďátko.

Vždycky znova žasnu, jak je to jednoduché. Ťuknu do jedné kostky a domino se rozletí všemi směry. Tolik alarmujících informací, o lidské netečnosti, sobeckosti, hamižnosti, pýše. Chtěla jsem se o tu tíži a bezradnost nějak podělit, ale při zavádění řeči na "vážná" témata často cítím, jak jsou nepříjemná a nevítaná. Chvilku jim obětujeme, jako úlitbu svědomí, pár plusových bodů se vždycky může hodit. Ale hlavně nejít dál, než je na oko nutné. Zařídit alibi a stačí. Pryč, pryč, kšá. Honem nějaký vtip, novou kabelku, nový seriál, fotky z dovolené. Nechceme to mít na očích. A tak se na palubě stále tančí, hlavně si užívat a neomezovat se. A bohužel žijeme ve společnosti, kde si to můžeme dovolit. Jeden druhému navzájem držíme klapky na očích, abychom se nemuseli dívat na to, co není příjemné. Hrajeme hru na schovávanou, a protože jsme všichni namočení, držíme se navzájem v hrsti.

Myslím, že odtud pramení i ta dětinská zloba, když někdo chce z kola ven. Jak si to dovoluje? To určitě, nechce se namočit, aby na nás pak mohl ukazovat prstem. Ne, ne, ne, honem na něj hoďte taky trochu bláta. Příklad z prezidentských voleb, těch reakcí, útočných, vydíravých, urážlivých na postoj Táni Fischerové nejít ke druhému kolu. "To je politička, to chtěla vést zemi, jak si to dovoluje, taková nedospělost, morální nadřazenost, uražená pýcha, černobílé vidění, ještěže neuspěla, to chcete zpátky komunisty, je to výsměch demokratickým svobodám, rozhodnout se musí, a podobné mrskání se bičem občanské zodpovědnosti. A druhé kolo jenom vesele zasívalo semínka sváru. (Osobně si myslím, že to od ní bylo naopak zodpovědné. Jak sama řekla, lidé čekají, že je povede za ručičku. Dokud nevezmeme každý na sebe odpovědnost za svá rozhodnutí a chování, nikam se nepohneme.)

Já tu hru už prostě nemůžu dál hrát a předstírat, že se nic neděje. Není to ani póza, ani snaha se odlišovat. Nakoukla jsem do třinácté komnaty a není cesty zpátky. Ale co teď? Jak jsem někde četla, na pesimismus už není čas. Navíc připustit, že člověk sám nic nezmůže, znamená složit ruce do klína a přihlížet. Ale to potom všecko ztrácí smysl. Takže nevidím jinou možnost, než se pustit do práce. Hledat dál, objevovat nové možnosti, nové formy, nové cesty.

Až do nedávna jsem si připadala na svém putování osamělá. Jako bych se každým krokem vzdalovala svému okolí, ztrácela styčné body a nořila se do neporozumění a nesouznění. Pořád mi to vrtalo hlavou, copak jsem tak divná? Proč jsou pojmy jako ekologie, soudržnost, výběrová náročnost nebo vědomá skromnost prakticky sprostá slova a okrajová témata? 

A pak přišly ty prezidentské volby. Nechala jsem se vtáhnout do víru, hltala debaty, články a diskuze.  Nejvíc mne oslovila Táňa Fischerová, na nic si nehraje, nehledá vlastní slávu, nepodbízí se, ani nementoruje. Prezentuje své názory věcně, stručně, jasně a důstojně. A nabízí zásadní obrat. Pořád mi vrtá hlavou, proč umělecká obec nevyužila svého vlivu k podpoře kandidátky z "vlastních" řad. Ale oni ze sebe raději udělali blázny a zaslepeně se vydali za krysařovou píšťalou. Ani česká média nezůstala pozadu. Místo aby přinášela ověřené informace, na základě kterých si pak každý udělá vlastní názor, nám spolu s předvolebními průzkumy autoritativně servírují, co si máme myslet a dělat. Tak moc nám všechno ulehčují, že lenivíme. Dneska jsou informace na dosah kliku a stejně je to málo. Raději kalkulujeme o vězňově dilematu menšího zla, jako bychom nebyli svobodní lidé. 

Přesto jsem měla pocit, že se opravdu něco děje, mění, že lidé nejsou ovce a chtějí se zapojit. Tolik nadšení, kritických názorů, přesných postřehů, výstižných analýz. Ale asi jsme jen všichni kamarádi mezi sebou, čtenáři vlastních článků a nevidíme, že je nás žalostně málo. A tak převážily draze zaplacené a přesto tak laciné argumenty. TF si vysloužila přívlastky jako moc hodná, naivní a křehká. I kdyby to byla pravda, šlo by o bezostyšné přiznání, že dobré vlastnosti jsou pro politiku omezením. Osobně si myslím, že paní Táňa je naopak pro většinovou veřejnost moc přísná a moc spravedlivá. A proto ti skutečně "hodní" ve smyslu benevolentní a zavírající oči, kteří nebudou kritizovat, nazývat pravým jménem a vyžadovat změnu, se  ji takhle pokusili "zneškodnit", aby neohrozila jejich postavení.   

Ale myslím, že se to dlouhodobě nepodaří. Protože lidé se propojují, a když konečně opadlo volební šílení, můžeme pokračovat v díle. Mám radost, že mi kampaň rozsvítila na cestu a najednou vidím všechny ty, kteří zvolili podobný směr. Vytváří se líheň nápadů, společnost kvasí a sdílí informace. Tvoříme. S nadšením sleduji práci týmu Táni Fischerové. Proběhl první z nosných a přínosných večerů, který se věnuje Nové Organizaci Společnosti. Až se mi nechce věřit, že bychom opravdu mohli být aktéry velké změny k lepšímu. Ale pohled na všechny ty "obyčejné" lidi, kteří si na nic nehrají, vzájemně si naslouchají a chtějí se aktivně zapojit, mě naplňuje optimismem. Opravdu cítím, jak se věci tvoří společně, zespodu a od základů. Dá to velkou práci, ale vždycky si vzpomenu na naše vlaštovky, jak po kousíčkách lepí hnízdo. Právě proto, že postupují pomalu a trpělivě, je pevné a nespadne. 

Zároveň tuším, že bude počáteční volební vlna zájmu opadávat, náš taťka tomu vždycky říkal zpívat týden po táboře Dajánu. Plni dojmů si píšeme upřímné vzkazy na batikovaná trička, vyměňujeme adresy, ale jakmila nás zpátky spolkne okolní svět, po pár dnech vzpomínky setřeseme do šuplíku k barevným snům a oblíbeným filmům. Zdravé jádro nepoleví, ale prvních vlaštovek je pár a dojít k sluchu dalších je mravenčí práce. Pořád ve mně hlodá, jak najít tu správnou míru mezi tím, kdy se budeme v uzavřeném okruhu vzájemně poplácávat po rameni a lámáním si zubů při veřejné "osvětě". Mezi vševědoucím pousmáním se nad těmi ještě "neprobuzenými", kterým připadáme naivní a mimo, když vyvoláváme duchy družstevnictví a rozlamujeme mezi sebou posvátný chléb, a hledáním způsobů jak se otevřít širší veřejnosti. Ne přesvědčovat a manipulovat, jen vydobýt prostor pozornosti a sdílet to, k čemu jsme došli.

Cítím, jak jen o tom mluvit je těžké. Neustále přepisuju, přeformulovávám myšlenky, nakousnu, poodstoupím a zase přeplétám. Pořád to nějak načichá dramatičností, patetičností, okázalou opravdovostí. Slepě tápu po lehkých slovech, důvtipu a peru se s bezmocnou zlostí, když zase padám zpátky. Ukázat do černého, rozesmát, vyprovokovat akci, chytnout se za nos. Já se chytám, držím se zuby nehty a škrábu se na ten nosný vor. Chci se učit od ostatních a s ostatními. Díky všem, vítejme na palubě.

Žádné komentáře:

Okomentovat