sobota 19. října 2013

Seed freedom


Nová evropská legislativa o "Obchodování s osivem " je hrozbou pro bezpečnost potravin a demokracii.

Připojte se výzvě evropských občanů pro SVOBODU A DEMOKRACII POTRAVIN
Tuto petici  spustili 2.10.2013 – den výročí narození Gándhího, Evropští zelení a organizace Nadvanya:

Gándhí nás naučil, že občanská neposlušnost je nutná tam,  kde nespravedlivé zákony ohrožují naše základní svobody.Semena jsou naše společné dědictví. Jsou darem přírody a výsledkem staletí usilovné práce zemědělců na celém světě , kteří vybírali, uchovávali a pěstovali  semena. Jsou zdrojem života a prvním článkem v potravinovém řetězci. A tento odkaz je teď v ohrožení. Evropská legislativa stále více omezuje přístup k semenům. V posledních desetiletích se průmyslové zemědělství stává dominantním modelem. Pouze odrůdy semen, které vyhovují těmto požadavkům, mohou být uváděny na evropský trh. Musí projít složité a nákladné testy, registrační postupy a jejich pěstování vyžaduje použití chemických látek. Tato právní úprava výrazně snížuje rozmanitost odrůd, a tím vážně ohrožuje bezpečnost našich potravin. Semena už tak nejsou v rukou zemědělců a zahrádkářů. Hrstka světových semenářských firem ovládá a monopolizuje trh: šest nadnárodních společností ovládá 75 % soukromého výzkumu pro šlechtění rostlin, 60 % trhu s osivy a 76 % prodeje agrochemikálií. (zdroj ETC Group).

Nový legislativní návrh Evropské komise by současnou situaci ještě zhoršil. Šlo by o další snížení biodiverzity v zemědělství a omezení volného přístupu k osivu pro zemědělce a občany. Zároveň povzbuzuje nadnárodní semenářské firmy, aby si nárokovaly výhradní právo uvádět osiva na trh. Na druhé straně je pestrá škála odrůd, které jsou odolné vůči škůdcům a schopné přizpůsobit se změně klimatu, soustavně vylučována z trhu nebo omezována na tzv. okrajové trhy. Tato právní úprava postihuje nejen Evropu, ale celou planetu.

Zásadně odmítáme tento monopolizující zákon o osivech. V době, kdy i OSN uznává, že budoucnost potravin je v ekologickém, místním a rozmanitém zemědělství, chce Evropská komise svým návrhem kriminalizovat pěstování založené na svobodném šíření semen a potravinové demokracii. V době, kdy spotřebitelé stále více upřednostňují místní, zdravé, chutné a výživné potraviny bez chemie a genetických úprav, je chce EU svým zákonem o semenech okrást o jejich právo na svobodnou volbu. 72 % veškerých potravin pochází od malých farmářů – nejsme okrajový trh – jsme budoucnost!

Nechte zaznít svůj hlas!
-  požadujte, aby Evropské komise zamítla "Zákon o monopolu na osivech" a bylo respektovánovaše právo na zdravá semena a potraviny bez chemických látek a genetických úprav.
- v duchu odkazu Gándhího, vyzvěte své spoluobčany k občanské neposlušnosti proti nespravedlivým zákonům o osivu a prohlašte, že:

Neuznáme žádný zákon, který neoprávněně dělá ze semen výlučný soukromý majetek korporací, je v rozporu s cílem zachovat biodiverzitu, posiluje selhávající průmyslové zemědělství a ignoruje zdravé a odolné alternativy pro vytváření udržitelných společenství a zajišťování potravin ve všech regionech na celém světě.

"Dokud přetrvává pověra, že nespravedlivé zákony je třeba dodržovat, otroctví bude existovat."  Mahátma Gándhí

2 komentáře:

  1. . . . to už nemůžete, přeložit do češtiny i přihlašovací údaje. To děláte schválně, aby se lidé na to vys..li?!?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...a nebo bych mohla rovnou vše vyplňovat, aby to neměli lidé tak těžké, že? Na co se lidé vykašlou nebo ne, je čiště jejich problém. Podsouvat mi nějaké naschvály a ještě anonymně, je fakt povzbudivé

      Vymazat